Ökenros


Namn: Ökenros

Vetenskapligt namn: Adenium obesum

Storlek: Den säljs oftast med en höjd på 20-40 cm men kan bli 2 meter. Vilt kan den växa och bli ända upp till 10 meter hög.

Läge: Ökenrosen är en mycket tålig växt och kan stå i kraftig sol även i ett söderfönster.Trivs bäst med en temperatur på 22Cº till 35Cº . Viloperioden påbörjar den när det är 16Cº-20Cº och mår bäst av att ha ca 10Cº-15Cº under vintern

Blomning: Den blommar från maj till augusti och dess tratttliknande blommor är röda till cerice. De är hållbara, mycket vackra och väldigt stora. De kan bli ca 7-10 cm  

Vattning: Ska torka ut mellan vattningarna. Vattnas med måtta och på vintern då det är mörkt ska den vattnas ännu mer sparsamt.

Gödning: Vill ha sparsamt med gödning, bara en halv dos mellan april till augusti då den har sin växtperiod. Gärna i vattnet.

Jord: Planteras helst i mullrik och porös jord och en väldränerad kruka

Förökning: Frösådd,sättplantor eller genom ympling. Den är flerårig

Allmänt: Ökenrosen växer nu vilt i östra afrikas torra ökenområden och kommer ursprungligen därifrån och från egypten och arabien.

Ökenrosen är en knölsuckulentväxt som lagrar vattnet och näringen i den kraftiga stammen under lång tid, därför klarar den sig en längre period utan vatten och det gör då inget om man glömmer att vattna den. Hela växten är giftig men är ändå en bra nybörjarväxt.

Den är ganska ny som krukväxt. Den har ett speciellt växtsätt med dess kraftiga stam, knotlika rötter och de korta grenarna med blad som sitter spiralställda och det gör att den får ett högre prydnadsvärde.

Trivs bra på tillexempel en inglasad balkong då den får mycket ljus. Behöver helst 8 till 12 soltimmar per dag. Under växtens viloperid stannar den i växten för att samla krafter till nästa blomning och tappar då bladen, men det växer ut nya på våren igen. Viloperioden är inget som är nödvändigt för alla ökenrosor men ett bra sätt för dem att få vila upp sig. Se till att den får stå frostfritt.  .

Det finns en ny sorts ökenros från danmark, Scarlet(N) som kännetecknas av att den har så stora mängder blommor.

Man kan köpa ökenrosen mellan maj och november då den säljs i 12-15cm krukor.

_________________________________________________________________________________
Copyright Krukväxter.com 2007
Meny:
Krukväxter
Blommande växter
Gröna växter
Lättskötta växter
Mörkertåliga växter
Välja växter

Hoyor
Kaktusar
Lökväxter
Ormbunkar
Orkideér
Palmer
Sukkulenter

Plantera om
Förökning
Vattna växter
Sjukdomar
Gödning